Backpacker

Priče o mojim putovanjima kroz prostor...i vrijeme...

07.01.2010.

The First Knight

Ne znam dal' ste gledali film „Prvi vitez“ koji datira od 1995.g. (ja ga tad prvi put odgledah i sinoc opet), gdje u glavnoj ulozi igraju Shon Coneri , Ricard Gir i Julija Ormond i ne znam vase misljenje o filmu, ali meni se dopao. Iako je bilo isuvise smijesnih scena (nemogucih), ono kad Ricard i Julija padaju niz visoki vodopad i prezivljavaju, kad Ricard s lakocom rjesava sve nemoguce situacije i sl. smatram da je film u sebi imao jaku poruku.

Za one koji nisu gledali, ukratko cu da ispricam...

Ricard (Lancelot) u sumi spasava princezu(Juliju) od lopova, buducu zenu kralja Artura (Shon Coneri) i buducu kraljicu od Kamelota. Kao klosar, covjek sume, lik koji zivi od macevanja, bez svog doma, bez casti, nakon spasavanja princeze,na svom konju dovodi je do njenog dvora, a zatim joj daje poljubac, a ona reaguje rijecima: „Da imas casti ne bi to nikad ucinio“. On joj tada veli da ce doc vrijeme kad ce ga ona zamolit za kiss, na sto se ona samo podrugljivo nasmijala.

Nakon udaje za Artura, Julija postaje kraljica od Kamelota i svakog dana sjedi na prijestolju sa svojim kraljem uzivajuci u posmatranju igara koje izvodi obican svijet za njih dvoje. Od svih igara posebno je zanimljiv jedan opasan stroj koji niko nije mogao u potpunosti preci, osim naravno jednog Kamelotu nepoznatog tipa (Ricarda naravno-koji je kroz kraljevstvo fol bio u prolazu), a to je uradio s razlogom: kralj je najavio ko to uradi dobice kraljicin poljubac. Medjutim kad je dosao pred kraljicu na zasluzenu nagradu i kad joj je sapnuo da ga zamoli za kiss, ona je ponosno odbila...a nakon minute sutnje Ricard je pred svima rekao: „Neusudjujem se da poljubim tako lijepu damu. Imam samo jedno srce koje mogu da izgubim“.

Zadivljen njegovom hrabroscu kralj Artur ga poziva na razgovor, gdje se upoznaju i postavlja mu pitanje cega se boji, na sto ovaj odgovara NICEGA. „Ali covjek koji se ne boji nicega i ne voli nista, koga ti volis?“. Da je Artur znao koga Ricard voli, nikad ga ne bi ni pozvao da se pridruzi okruglom solu vitezova i nikad ga ne bi proglasio prvim vitezom.

Nakon nekog vremena, poslije bezbroj spasavanja kraljicinog zivota, Ricard je odlucio da ode iz Kamelota  i sa kraljicom se pozdravio u njenoj sobi uz hot poljubac, na sto je naletio kralj Artur. Smatran prevarenim i izdatim od dvoje ljudi koje je volio i postovao, kralj je naredio da im se javno sudi za sramotu. Medjutim upravo na sudjenju shvata da je napravio gresku, sto sudi osobama koje se vole. Shvatio je da je imao kraljevstvo, ali nije znao sta je to prava ljubav.

Nakon zadnjeg ataka neprijatelja na Kamelot, kralja ubijaju i on na samrti blagosilja ljubav Ricarda i Julie i umire sa ovim rijecima upucenim kraljici: „ Samo budale sanjaju ono sto ne mogu da imaju. Sanjao sam o tebi. Bio je to divan san...dok je trajao...“.

Na kraju je imao kraljevsku dzenazu. Pustili su ga niz rijeku i kad ga je voda odnijela od obale bacili su koplje sa vatrom, a u znak postovanja vitezovi okruglog stola podigli su maceve u zrak kao posljednji pozdrav kralju.

Ljubav uvijek pobjedjuje samo u filmovima i bajkama...haman...

Backpacker

Download stripova Corta M. :
Corto Maltese
MOJI FAVORITI
∇a§IONia
Princ of Perversia
Leteci Holandjanin
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
Gamer4ever
Priče o umoru
ISKCON GURUI -- SVJESNOST KRISHNE
ŚRĪ CAITANYA CARITĀMṚTA
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Ja sam budućnost !
Inertia
Rahat No More
Gracias a la Vida
Surogat
izlog jeftinih mladića
burek
Pozor: Jasan stav!
U urbanoj sahari života
blob
Waiting for Godot
SLOBODNI SOKAK
The Dewd's
Silent
Papatya
Pisma
Aime Sati
Pogresan korak
Hard Time Blues
Nakane o Barbari
Mjesecinom Obasjana
zdravi i lijepi
Đastin Timberlejkova sobica u potkrovlju
poligraf
posveћeno жrtvama dlakavih жena
sanatorium
Use Nase Podase
Panimpresionizam
Vikend
Ispod neba
shizika
Samo računi redovno stižu...
........Moje liječenje ljekovitim travama i još.
apartman vargas
Jaja u Prahu
STRANA 212
FEHIM MUJIĆ: ESEJI 1
Koko Kokano
999
imaginarni
LJEPOTA DUSE
više...

BROJAČ POSJETA
384904

Powered by Blogger.ba